måndag 24 november 2008

Ett barn av sin tid

Fredrik, 25, är trots sina unga år en senior när det gäller åldersnoja. När han fyllde 20 visade 30-årskrisen sitt fårade och rynkiga anlete för första gången. Men redan under puberteten, när Fredrik började få hår på bröstet, infann sig också en ångest över att bli äldre.

Åldersfixeringen i dagens samhälle slår hårt och besinningslöst omkring sig. Dagens unga anser att livet är slut efter 20 och människor över 50 hävdar att de utsätts för åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Fredrik är en av dem som med bävan blickar fram emot sin ålderdom.

-Jag vill verkligen inte bli gammal!
-Varför ska man bli äldre hela tiden?
Aktivt Liv
När det gäller det magiska 30-årsstrecket talar fredrik om den obehagliga känslan av att helt plötsligt befinna sig närmare 40 än 20. Fredrik menar att det för hans del först och främst handlar om ett kroppsligt förfall som han på inga villkor kan acceptera.

-Om man börjar känna sig stel vid 25, hur ska det då bli när man är 60?
Fredrik är van vid att röra sig obehindrat, i flera bemärkelser. Han har rest mycket, framförallt i Asien, och pressat sin kropp hårt både på fritiden och i yrkeslivet. Fredrik dansar, åker snowboard och har även arbetat som instruktör i alperna. Han tror att han kommer känna en stark längtan tillbaka till sin ungdom när åldern tagit ut sin rätt och det som han tidigare sett som spännande utmaningar förvandlats till omöjligheter.

-Jag kommer nog att längta tillbaka. Eftersom jag har tränat, kört snowboard…
kroppen blir ju mer begränsad.
Samhällets förväntningar
Även om Fredrik framför allt lägger skulden för sin ovilja att åldras på de fysiska nackdelar som det innebär att bli gammal menar han att problemet är mer djupgående än så.

-Jag tror att det handlar mycket om samhällets förväntningar…
-Det är coolt att flumma runt ,resa och ta ströjobb när man är 20 men inte lika häftigt att vara 29-30 och aldrig ha haft ett riktigt arbete.
I Fredriks tycke är mycket av oron kopplat till en bild av ökat ansvar och samtidigt brist på frihet. Och i takt med att kraven ökar växer också rädslan för att inte hålla måttet.
-Livet ska bli alvarligare för varje år som går.
-Man inser att man nog aldrig kommer att bli vuxen.
En ljusare framtid?
Fredrik anser dock att den värsta krisen börjat ebba ut. För två år sedan blev han pappa och att bli förälder är något som fått honom att se lite ljusare på framtiden.

-Det känns ändå som det kommer bli lugnare med tiden, idag ser man ju knappt
skillnad på vem som är 25 och 30.
Även om ålderdomen knappast är något som Fredrik ser fram emot inser han emellertid att valmöjligheterna är begränsade.

-Om alternativet till att slippa bli gammal är att inte leva så…

fredag 10 oktober 2008

Webbkommunikation

När en webbsida presenteras på din datorskärm har informationen du ser slussats fram och tillbaka mellan olika servrar. Hur vägbeskrivningen för sidan ser ut beror på vad det är för sida det är du vill besöka. Vissa sidor kräver en lite mer komplicerad rutt och andra en enklare. I korta drag, för att hämta hem en php-sida (som inte utnyttjar andra tekniker än just php/sql) till din webbläsare måste en
  • dns-server göra om adressen till ett ipnummer

  • förfrågan tas emot av en webbserver(tex Apache)

  • php-koden behandlas av en php-server

  • eventuella databaskopplingar hanteras av sql-servern (tex mysql)

  • php-servern för in hämtad data från databasen och gör om dokumentet till ex XHTML och skickar tillbaka till webbservern

  • som i sin tur skickar det till klientdatorn där dokumentet tolkas av användarens webbläsare.

Human Computation

Luis von Ahn håller ett föredrag om hur man kan utnyttja vissa av de intellektuella förmågor människor, till skillnad från datorer, är begåvade med. Det är ett faktum att en oerhörd mängd mantimmar läggs ner på dataspelande, så varför inte ta till vara på denna resurs genom att låta spelande bidra till att lösa reella problem? Detta är vad von Ahn i praktiken gjort.
Genom ”The ESP Game” visar han att man i princip kostnadsfritt skulle kunna låta spelare producera taggar till ”alla” bilder på webben. Spelets princip är enkel men genial: när du loggar in på spelsidan paras du ihop med en annan, för dig okänd, spelare. Ni får båda se en bild och ska tillsammans hitta ett och samma ord som beskriver bilden på ett lämpligt sätt, på snabbast möjliga tid. Du sätter igång att skriva vad du ser på bilden och i det ögonblick något av de ord du skrivit sammanfaller med något av din medspelares är uppgiften löst. Om två anonyma källor kommer fram till samma ord för att beskriva en bild bör det vara rimligt att anta att ordet utgör en relevant beskrivning.

Von Ahn presenterar även ett antal andra exempel på hur onlinespelande bl.a. kan bidra till att göra datorer smartare genom att de matas med ”mänsklig data”.

onsdag 8 oktober 2008

Störande

Varför har man valt en så märklig kategoriindelning och intetsägande länknamn på Flickr? Vad borde man tex förvänta sig hitta under "You" i den globala menyn?

Jag vill ha:

En kombination av btjunkie och AMG, IMDb, TV.COM etc. En textruta med ingressliknande info från en relevant sajt presenteras genom ett klick vid den torrent du är intresserad av.

Läktarkultur

Inte direkt interaktionsdesignrelaterat, men iaf ett stycke diskret redigerad verklighet som jag snickrade ihop för ett tag sen.

Bör man inte kunna klara sig utan:

  • AMG
    Som hitta.se för musik, fast med fler funktioner. Kanske inte heltäckande och laddar rätt segt ibland men ändå...

  • Gnagarforum
    Supportersajten #1 för AIK:s fotbollslag. Den journalistiska nivån fluktuerar rätt friskt och periodvis handlar det mer om ångest än njutning att göra ett besök, men det går inte att låta bli.


  • Concert vault
    En väldans massa kul live-material.

tisdag 7 oktober 2008

Ohoj!

Oumbärligheter i strida strömmar följer....