fredag 10 oktober 2008

Human Computation

Luis von Ahn håller ett föredrag om hur man kan utnyttja vissa av de intellektuella förmågor människor, till skillnad från datorer, är begåvade med. Det är ett faktum att en oerhörd mängd mantimmar läggs ner på dataspelande, så varför inte ta till vara på denna resurs genom att låta spelande bidra till att lösa reella problem? Detta är vad von Ahn i praktiken gjort.
Genom ”The ESP Game” visar han att man i princip kostnadsfritt skulle kunna låta spelare producera taggar till ”alla” bilder på webben. Spelets princip är enkel men genial: när du loggar in på spelsidan paras du ihop med en annan, för dig okänd, spelare. Ni får båda se en bild och ska tillsammans hitta ett och samma ord som beskriver bilden på ett lämpligt sätt, på snabbast möjliga tid. Du sätter igång att skriva vad du ser på bilden och i det ögonblick något av de ord du skrivit sammanfaller med något av din medspelares är uppgiften löst. Om två anonyma källor kommer fram till samma ord för att beskriva en bild bör det vara rimligt att anta att ordet utgör en relevant beskrivning.

Von Ahn presenterar även ett antal andra exempel på hur onlinespelande bl.a. kan bidra till att göra datorer smartare genom att de matas med ”mänsklig data”.

Inga kommentarer: