måndag 24 november 2008

Ett barn av sin tid

Fredrik, 25, är trots sina unga år en senior när det gäller åldersnoja. När han fyllde 20 visade 30-årskrisen sitt fårade och rynkiga anlete för första gången. Men redan under puberteten, när Fredrik började få hår på bröstet, infann sig också en ångest över att bli äldre.

Åldersfixeringen i dagens samhälle slår hårt och besinningslöst omkring sig. Dagens unga anser att livet är slut efter 20 och människor över 50 hävdar att de utsätts för åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Fredrik är en av dem som med bävan blickar fram emot sin ålderdom.

-Jag vill verkligen inte bli gammal!
-Varför ska man bli äldre hela tiden?
Aktivt Liv
När det gäller det magiska 30-årsstrecket talar fredrik om den obehagliga känslan av att helt plötsligt befinna sig närmare 40 än 20. Fredrik menar att det för hans del först och främst handlar om ett kroppsligt förfall som han på inga villkor kan acceptera.

-Om man börjar känna sig stel vid 25, hur ska det då bli när man är 60?
Fredrik är van vid att röra sig obehindrat, i flera bemärkelser. Han har rest mycket, framförallt i Asien, och pressat sin kropp hårt både på fritiden och i yrkeslivet. Fredrik dansar, åker snowboard och har även arbetat som instruktör i alperna. Han tror att han kommer känna en stark längtan tillbaka till sin ungdom när åldern tagit ut sin rätt och det som han tidigare sett som spännande utmaningar förvandlats till omöjligheter.

-Jag kommer nog att längta tillbaka. Eftersom jag har tränat, kört snowboard…
kroppen blir ju mer begränsad.
Samhällets förväntningar
Även om Fredrik framför allt lägger skulden för sin ovilja att åldras på de fysiska nackdelar som det innebär att bli gammal menar han att problemet är mer djupgående än så.

-Jag tror att det handlar mycket om samhällets förväntningar…
-Det är coolt att flumma runt ,resa och ta ströjobb när man är 20 men inte lika häftigt att vara 29-30 och aldrig ha haft ett riktigt arbete.
I Fredriks tycke är mycket av oron kopplat till en bild av ökat ansvar och samtidigt brist på frihet. Och i takt med att kraven ökar växer också rädslan för att inte hålla måttet.
-Livet ska bli alvarligare för varje år som går.
-Man inser att man nog aldrig kommer att bli vuxen.
En ljusare framtid?
Fredrik anser dock att den värsta krisen börjat ebba ut. För två år sedan blev han pappa och att bli förälder är något som fått honom att se lite ljusare på framtiden.

-Det känns ändå som det kommer bli lugnare med tiden, idag ser man ju knappt
skillnad på vem som är 25 och 30.
Även om ålderdomen knappast är något som Fredrik ser fram emot inser han emellertid att valmöjligheterna är begränsade.

-Om alternativet till att slippa bli gammal är att inte leva så…

Inga kommentarer: